KAKO OBNOVITI PARTNEROVO POVJERENJE NAKON NEVJERE

Želite li ostati u braku i pomoći partneru da vrati povjerenje

Divna Jović,

psihologinja

Gordana Galetić,

psihoterapeutkinja i bračna savjetnica

Vjerojatno vam je jedan od najtežih trenutaka u životu bio onaj kad je partner saznao za vašu nevjeru. Možda ste tek tad shvatili svu težinu i ozbiljnost koju vaš čin nosi sa sobom.

Često partneri koji vrše preljub nemaju u fokusu bol, tugu, osjećaj izdaje, povrijeđenost i nevjericu koju mogu osjetiti supružnici koje varaju. Katkad to ne definiraju kao prevaru jer taj drugi odnos, emocionalno, nema nikakve veze s bračnim. Kad sve izađe na vidjelo ostanu zatečeni štetom koju je taj čin uzrokovao – urušavanjem povjerenja, povezanosti, velikom povredom i osjećajem razočarenja.

Tad se čini da težini nema kraja i da ne možete ništa napraviti da popravite situaciju i obnovite odnos.

https://centarsreca.hr/wp-content/uploads/nevjera-2-1.jpg

Ako želite ostati u braku i pomoći partneru da vrati povjerenje u vas i vaš odnos možete napraviti sljedeće:

 1. Odmah raskinuti svaku vezu s osobom s kojom ste počinili preljub
  Ne možete potaknuti oporavak i gradnju povjerenja u odnosu ako niste završili odnos koji vašeg partnera/icu čini nesigurnim. Morate dokazati partneru/ici da ste vrijedni povjerenja i da je to što se dogodilo dio vaše prošlosti.
  Pojašnjenje partneru/ici da je to gotovo, u ovoj situaciji naprosto nije dovoljno. Nerijetko se radi o velikoj povredi. Ukoliko radite s osobom s kojom ste bili nevjerni, potrebno je naći načina da se ne susrećete i niste u kontaktu niti na poslu.
 2. Biti iskreni prema partneru/ici i priznati da ste pogriješili
  Dopustite partneru/ici da vam postavi pitanja o razlozima preljuba jer ako izbjegavate tu temu činite ga nesigurnim i nepovjerljivim. Ne preporuča se ulaziti u detalje jer će se partneru/ici stvoriti slike kojih se neće baš jednostavno riješiti. Posebno naglasite da je to dio prošlosti, da je to bila pogreška i da se nemate namjeru vraćati na to mjesto.
 3. Saslušati i suosjećati
  Omogućite partneru/ici da Vam pokaže kako je to za njega/nju i pažljivo  ga/ju slušajte dok Vam govori o svojim osjećajima.
  Također, pokušajte uči u cipele partnera i osjetiti kako se partner/ica osjeća.
  Pokažite suosjećanje i recite da razumijete da se zbog vašeg čina može osjećati ljutito, tužno, razočarano, poniženo,odbačeno, prevareno ili kako god partner verbalizira da se osjeća.
 1. Pokazati partneru/ici koliko ga/ju volite i koliko vam je važan/a Nakon što sazna za preljub vaš bi se partner/ica mogao osjetiti nedovoljno privlačnim, nevrijednim ljubavi, osamljenim.
  Sjetite se trenutaka kad ste se tek upoznali, početaka vaše veze i što ste radili kako bi pokazali svoju ljubav i naklonost, kako ste partnera/icu obasipali pažnjom i nježnošću. Vaš partner/ica neće biti spreman primiti nikakav veliki znak ljubavi, to ga/ju čak može i dodatno povrijediti jer ga može doživjeti kao manipulaciju. Ali neke male sitnice mogu pomoći da oporavak bude brži i da manje boli. Nekome može pomoći pismo isprike napisano iskreno i iz srca te ispunjeno sa svim onim što cijenite, što Vas privlači i što volite kod partnerice/partnera.
  Budite ustrajni u pokazivanju koliko Vam je stalo i koliko gaju volite.
 2. Biti dosljedni i pouzdani
  Vaš partner/ica u razdoblju oporavka ima pojačanu potrebu za kontrolom. Ima potrebu da stvari budu predvidljive. To razdoblje mu/joj možete olakšati odrađivanjem dnevnih obveza u jednakom, ustaljenom ritmu i pravovremenim obavještavanjem o eventualnim nenadanim promjenama. Proajte se staviti u kožu partnera, zamisliti da Vi imate ovo iskustvo, to će Vam pomoći da razumijete što partneru/ici sada treba i da mu/joj pružite osjećaj predvidljivosti i sigurnosti.
 3. Potražiti pomoć bračnog savjetnika/ce ili partnersku terapiju
  Bračni savjetnik/ca vam može pomoći da lakše dođete do korijena problema i pronađete strategije kako vratiti i održati povjerenje nakon prevare.
  Do nevjere najčešće dovede niz okolnosti. Važno je kroz stručno vodstvo omogućiti da se ispere bol i ljutnja partnera, kao i svi osjećaji koji sada Vama dolaze. Nakon toga je potrebno vidjeti što je dovelo do problema, razumjeti ih i presložiti život na način da se oboje osjećate ispunjeno i zadovoljno u Vašem odnosu.
https://centarsreca.hr/wp-content/uploads/nevjera-4.jpg
Centar za osobni i profesionalni razvoj „Sreća“

Voljeli biste razgovor s Gordanom ili Divnom? Javite se.

Savjete i inspiracije za ulaganje u kvalitetan partnerski odnos, o roditeljstvu, osobnom i profesionalnom razvoju, možete potražiti na: