Kontinuirano educiramo putem edukativnih članaka, letaka, brošura i priručnika:

 

Blagdanska čarolija

Lampice krase ulice svojim toplim zagrljajem, blagdanske pjesme sviraju, a topli napitci griju naše tijelo.

Neovisno koji blagdan slavili, dolazi period koji svi nazivamo vrijeme ljubavi i mira.

 

Pripremite dijete za poseban trenutak u životu kada kreće u školu

Polazak djeteta u školu poseban je trenutak u životu svake obitelji! Zato je bitno da to razumiju i roditelji i dijete te da za tu značajnu stepenicu u odrastanju na vrijeme pripreme i dijete, ali i sebe te ostale članove obitelji.

Najbolje bi bilo dijete početi nježno pripremati za školu već tijekom ljeta, dakle prije početka nastave kako bi dijete bilo spremno za nove izazove i radosti škole.

 

Uživajte s djecom u zajedničkim aktivnostima

Aktivnosti s djecom koje su gušt i djeci i roditeljima su mnogobrojne. Sve ovisi o tome koji ste tip vi i što voli vaše dijete.

Istražujte krajolik, prikupite kamenčiće, lišće, grančice te drugi dan kod kuće zajedno radite umjetničko djelo ili sliku.

 

 

 

Djeca trebaju roditelje koji se vole, 2.dio

Kako se okrenuti jedan prema drugome i kako ponovo probuditi ili rasplamsati ljubav, strast i partnerstvo?

Otkrijte što Vam je potrebno da se osjećate dobro, što je to što Vas kao pojedinca može napuniti tijekom dana.

Svjesno spriječite da se udaljite i da izlaz iz odnosa tražite u previše posla, fokusu samo na djecu, drugim partnerima, …

Zalijevajte vaš ljubavni odnos i hranite sebe.

 

Djeca trebaju roditelje koji se vole, 1.dio

Boy or girl?' Parents raising 'theybies' let kids decide

Često pitate:

Može li se ljubav ponovo probuditi?
Što ako je nestala strast, a dobro se slažemo kao roditelji?
Da li ostati u braku bez ljubavi s partnerom i što je dobro za dijete?

Sva ta pitanja imaju smisla. I da, što je to dobro za Vas i što je doista dobro za dijete?

 

TANTRUM ili ispad bijesa, 2.dio
Što učiniti kada dijete doživljava tantrum?

 

Temper Tantrum Stock Photos and Images - 123RF

Poznavanje što može dovesti do tantruma, poput umora, gladi, previše podražaja i ostalo što smo spomenuli u prethodnom članku, može nam pomoći da promatranjem djeteta pravovremeno spriječimo da do tantruma dođe.

Kada do ispada bijesa ili preplavljenosti djeteta već dođe, tada ga u većini slučajeva ne možemo odmah zaustaviti,
a posebice ukoliko želimo postupiti na razvojno poticajan način. Međutim možete umanjiti intenzitet i svojom ciljanom podrškom dugoročno pomagati djetetu u učenju i razvoju samoregulacije.

Da biste olakšali i djetetu i sebi da prođe kroz tu buru emocija i da biste kod djeteta postepeno potaknuli razvoj
samoregulacije, potrebno je slijediti određene korake.

TANTRUM ili ispad bijesa, 1.dio
– da bismo znali učinkovito postupiti potrebno ga je razumjeti –

Kada je dijete preplavljeno osjećajima i različitim senzacijama te stanjima koje osjeća u tijelu, djetetu je u stvari vrlo teško.
Djetetov ispad bijesa često nas zatekne iznenada i nepripremljene.

Da bi mogli odgovarajuće postupke učinkovito primijeniti, potrebno je razumjeti zašto se i što u djetetu tada događa.

 

3 savjeta kako provesti kvalitetno vrijeme s vašom djecom

Iako imaju punu sobu igračaka, najzanimljivija im je upravo smjesa za muffine i obična žlica kojom će je dovesti do cilja ili uloga malog pomagača u dodavanju potrebnog alata, pa čak i usisivač koji za par godina sigurno neće tako zdušno primiti u ruke. No, iako se to tako čini na prvu, ne dajte se zavarati – jer najbitniju ulogu u toj priči imate VI.

Upravo takve stvari volimo naglasiti roditeljima na našim „JUPI“ radionicama za djecu i roditelje, da im je najzanimljivija „igračka“ upravo roditelj!

 

Kako razvijati dječji mozak kroz igru i zabavu?

Djeci je igra prirodna aktivnost, u njoj uživaju i kao takvu ju je vrlo lako iskoristiti za učenje. Djeca mogu, igrajući se, naučiti sve što im želimo prenijeti, a uz to razmišljaju, razvijaju svoj istraživački duh, kreativnost, nove ideje te povezuju znanje. Istraživanja su pokazala da djeca najviše uče kada su opuštena i kada im je zabavno.

Takva činjenica ne vrijedi samo za djecu već i za odrasle, a znanja koja steknemo na takav način, ostaju dugoročno.

 

Priručnik razvojnih igara za djecu “Sretno djetinjstvo”

Napisale smo PRIRUČNIK RAZVOJNIH IGARA ZA DJECU „Sretno djetinjstvo“! 

Igre/aktivnosti su jednostavne i zabavne, mnoge se mogu provesti u zajedničkoj kvalitetnoj igri roditelja i djeteta, a uz to potiču razvoj mozga što je vrlo važno pogotovo sada.

 

Edukativna brošura „Ja i moje dijete“

za roditelje koji žele biti još bolji  roditelji

Uloga roditelja je jedna od najizazovnijih, najtežih i najljepših životnih uloga. Priprema za tu ulogu često je nedovoljna ili je uopće nema. Učimo se biti roditelj «u hodu». Za svaki drugi zadatak se obrazujemo i dugotrajno pripremamo. Istovremeno, promjene i očekivanja koja se postavljaju pred roditelje su velika. Roditelje se nerijetko kritizira. Često se pri tome zaboravlja da su i roditelji osobe sa svojim osjećajima, sposobnostima, potrebama i da kao i svi čine pogreške. Savršeni roditelji ne postoje niti trebaju postojati…

 

 

Kako pomoći bebi da se umiri?

Plač bebe, a pogotovo snažni plač, nije lak ni za bebu ni za roditelja. Važno je naučiti kako pokrenuti refleks umirivanja kod svoje bebe.

 

Što beba treba?

Svi razumijemo da dolazak djeteta, prvog, drugog, trećeg i svakog ponovo, predstavlja promjenu u životu obitelji. Dobro je i promisliti na koji način uljepšati i olakšati tu promjenu sebi i svom partneru/-ici, a da istovremeno odgovorimo na potrebe našeg iščekivanog člana obitelji.

 

Zašto je važno i kako s djecom razgovarati o virusima

Često mislimo da manja djeca ne razumiju što se događa, međutim ona osjete našu zabrinutost, strah i najrazličitije reakcije odraslih oko sebe. Mnoga djeca biti će zbunjena i uplašena novonastalom situacijom, stoga je vrlo važno objasniti što se događa bez obzira na dob djeteta.

 

“MOGUĆE POSLJEDICE ZLOSTAVLJANJA I ŠTO ČINITI”

savjeti za roditelje, djelatnike škola  i za djecu i mlade

Posljedice zlostavljačkog ponašanja među djecom vrlo su ozbiljne  i  za djecu koja od nasilja trpe i  za onu djecu koja se nasiljem koriste, te ukazuje kako je važno pomoći i djeci koja trpe nasilje i djeci koja ga čine. Također, posljedice su prisutne i za djecu koja su promatrači, svjedoci nasilja…

 

 

 

“NASILJE MEDJU DJECOM i MLADIMA”

sukob – nasilje – zlostavljanje – vrste nasilja i profili osoba

Posljednjih desetak godina sve se više govori o nasilju među djecom i mladima, a postupno se pokušavaju i naći odgovarajuća rješenja ovog teškog i važnog problema.
Na potrebu da se još više ulaže u ovo područje ukazuju između ostalog i podaci o visokom postotku nasilja među djecom. Tako nam 2004. godine Unicefovo istraživanje provedeno u Hrvatskoj pokazuje da je gotovo 30% djece doživjelo nasilje. Najčešća «metoda nasilja» u osnovnoj i srednjoj školi je nazivanje osobe pogrdnim imenima, ismijavanje i bolno zadirkivanje (ruganje)…

 

 

“RAZUMIJEVANJE UČENIKA S ADHD-om”

Posljednjih godina sve se više susrećemo s terminom ADHD.

Nerijetko čujemo da neko dijete ima problema s koncentracijom, a u svakodnevnom govoru ponekad će se odkomentirati za pojedino dijete da je “hiperaktivno”, pri tome najčešće ciljajući na to da je dijete puno energije.

Promišljajući o takozvanom ADHD-u govorimo o nešto složenijem stručnom feomenu, koji traži osjetljivost, strpljenje i upornost odraslih koji okružuju dijete s osobitostima ove vrste.

 

 

 

Igre i igračke za bebe

Bebe uživaju u društvu svojih roditelja, dodiru, zagrljaju, razgovoru i maženju. Već vrlo male bebe komuniciraju iako ne znaju govoriti. Kako bi zajedničko vrijeme bilo zabavnije i ispunjenije i za bebu i za roditelja, na našim radionicama “JUPI BEBA” zajedno kroz zabavu mame/tate i bebe upoznaju niz igara koje možete raditi kod kuće. Ovakav način igranja uz veću blikost roditelj-dijete potiče kvalitetan razvoj djeteta, razvoj mozga djeteta, kognitivnih, motoričkih i socio-emocionalnih vještina.

 

 

Navedene tekstove omogućili su Vam Centar “Sreća” i Primorsko-goranska županija.pgz