JUPI!

(Ja Učim Putem Igre)

Program ranog razvoja djece i sretnog roditeljstva

Zahvaljujemo Demetrinom zelenom kutku i Mileni Matešić Lipovšćak na snimanju dijela radionica u njenom prekrasnom prostoru za tečajeve i radionice! Milena Matešić Lipovšćak


JUPI beba!  (za bebe od 2 – 12 mjeseci)  i   JUPI dijete! (za djecu od 1-3 godine)su razvojno poticajne radionice na kojima zajedno i opušteno sudjeluju dijete i roditelj.
Temelje se na:

– igri, pjesmama, plesu i pokretu, likovnim aktivnostima, otkrivanju, učenju i zabavi

– znanstveno dokazanim metodama i relevantnim stručnim teorijama o razvoju djeteta

– njegovanju dječje radosti i uživanja, bliskosti i kvalitetnog odnosa roditelja i djeteta

– poticanju maksimalnog razvoja potencijala djeteta kroz djetetu bliske i prirodne načine.

Ključna za rad su saznanja da su prvi mjeseci i godine života djeteta vitalno važni za razvoj mozga i ukupan razvoj te budući život djeteta.
Bitno je da se djeca zabavljaju i da su opuštena na radionicama.

Roditelj i dijete kroz pomno birane igre, vježbe i pažljivo osmišljene pjesmice, od najranijeg razdoblja stvaraju blizak odnos, odnos kakav se kreira za cijeli život, a u njemu je učenje ispunjeno radošću i ljubavlju.

Djeca prirodno uživaju u učenju i uče lako i spontano. Intelektualna izvrsnost i sretno življenje postaju rezultat pravilnog vođenja tog njima bliskog procesa učenja ispunjenog radošću i lakoćom. Stvoriti preduvjete da to bude i ostane  njihov prirodan način učenja i razvoja cijeli život, jedan je od najljepših poklona koji im kao roditelj možemo dati.

 

PODRUČJA RAZVOJA

Omogućava se poticanje kognitivnog, motoričkog i socio-emocionalnog razvoja  te  odrastanja u ozračju sretnog i radosnog djetinjstva.  Potičemo razvoj mozga, potiče se razvoj govora i komunikacijskih vještina djeteta i stvaraju predispozicije za vještine čitanja, pisanja i računanja te kreativnog izražavanja. Rješavamo problemske situacije, vježbamo percepciju, koncentraciju, pažnju, koordinaciju oko-ruka, stimuliramo izgradnju mišićne moći, provodi se vježbanje grube i fine motorike, omogućava se društveni razvoj, polagano se razvija strpljenje, kreativna adaptacija, nalaženje novih rješenja da se dođe do željenog cilja i samodisciplina zadržavanjem dječje radosti, spontanosti i uživanja.

Roditelj i dijete se, kroz ovakav rad, dodatno zbližavaju i na poseban način povezuju.

 

METODE

Koristim i inspirirana sam između ostalog postavkama transakcijske analize, Suzuki metode, različitim kreativnim i ekspresivnim tehnikama, Imago terapijom odnosa te svjetski priznatim metodama i tehnikama Glenn Doman-a, jednog od najpoznatijih imena u području ranog razvoja djece. Danas se Doman metode rada i njegovog instituta koriste u cijelom svijetu u programima rada s bebama i djecom. Doman ističe da svako rođeno dijete ima veću potencijalnu inteligenciju od poznatih genija, poput Leondarda Da Vincija, a na radionicama potičemo ostvarenje tog potencijala.
M
ozak raste eksplozivno u periodu od rođenja djeteta do 6 godina. To se smatra izuzetno moćnim razdobljem u kojem je najvažnije osigurati podržavajuće i razvojno poticajno okruženje, kako u emocionalnom tako i u kognitivnom i motoričkom smislu. U ovom periodu djeca upijaju poput spužve, prirodno, spontano i s radošću usvajaju znanja koja već sa 6 godina uče puno teže i s puno više uloženog truda.
U programe JUPI beba! i JUPI dijete! ugrađena su najsuvremenija saznanja iz neuroznanosti, a koriste se metode i tehnike zasnovane na provjerenim oblicima rada kao što je Doman pristup učenju jezika te količina i brojeva kao i korisnim saznanjima o prirodnom smislu za brojeve kod beba koje donosi dr. Elizabeth Brannon, Ph.D.,  profesorica psihologije i neuroznanosti.

Ljuljamo se, vrtimo, provlačimo i igramo te radimo druge razvojno poticajne radnje.

 

AUTORICA:

Gordana Galetić, magistra socijalne pedagogije i psihoterapeutkinja (ECP), više od 20 godina radi s djecom i roditeljima. Educira stručnjake iz svih hrvatskih županija i u inozemstvu za primjenu najsuvremenijih spoznaja, metoda i pristupa u radu s djecom i roditeljima.
Uz rad s djecom, dugi niz godina osmišljava priznate programe za rad s mladima i odraslima iz područja osobnog razvoja i različitih polja profesionalnog razvoja. Provodi i individualan savjetodavni i psihoterapijski rad te rad sa parovima i obiteljima.
Istakla se u kreiranju programa za poticanje razvoja djece i u preventivnim programima  te je bila imenovana stručnim članom Vijeća za djecu Vlade Republike Hrvatske, kada je sudjelovala u osmišljavanju Prioritetnih aktivnosti za dobrobit djece u RH od kojih se mnogi i danas provode u odgojno-obrazovnim, socijalnim i zdravstvenim ustanovama.  Autorski je osmislila nekoliko velikih programa koji su podržani od strane nadležnih ministarstava i stručno su prepoznati u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih 10-tak godina ističu se programi Ljubav u pokretu  i  Poticajna obitelj. Sveobuhvatan program Poticajna obitelj razvija se od 2004.g. i kroz protekle godine je pripremio brojne roditelje za razvojno poticajan pristup djetetu, bliske i međusobno poticajne odnose svih članova obitelji te maksimalan razvoj dječjih potencijala, sretno djetinjstvo i roditeljstvo. Iz njega je proizašla knjiga “Naša poticajna obitelj”.
Gordana je majka malene djevojčice. Voli šetati šumom, smijati se i odmarati. 🙂


Informacije i prijave:
www.centarsreca.hr
info@centarsreca.hr

DOBRODOŠLI.Ljuljam se i putujem
 
Lana leti lijevo, leti desno
Putuje i uživa
Di ri di  di ri da
Glavno da se zabavlja.
Di ri di  di ri da
Glavno da se zabavlja.
Jupi! Jupi Lana!
 
Autor: G.Galetić


Volimo spremati

Hajdemo hajdemo svi
Hajdemo spremati
La  la-la  la  la-la  la
Igre
Mi volimo spremati.

La la-la  la la-la la
Igre
Mi volimo spremati.
Mi volimo spremati.

Autori: Mia Zoe i mama


Vezani sadržaji:
– Radionica za roditelje i djecu od 1-3 godine: JUPI dijete!
– Radionica za djecu 3-6 godina “Ljubav u pokretu”
– Radionice za osnovnoškolce “Ljubav u pokretu”